• Uživatelské galerie V.I.P.
 Arielll • Indrová • Kikina • matahary • Monča
Chcete zde být uvedeni?

Jak správně rozpustit čokoládu

Nechte se svést

Moderátor: LentilkaHK


Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Arielll » 10. březen 2009, 11:20

Čokoláda je víc než pouhá sladkost. Je i skvělou dekorací, ať v tmavém nebo bílém provedení.

NEŽ ZAČNETE
Čokoládu, kterou budete používat na výrobu ozdob, zpravidla musíte nejprve tzv. vytemperovat. Díky tomu se v ní ustálí struktura kakaového másla a bude se s ní dobře pracovat. Celý proces spočívá v tom, že čokoládu nejprve rozpustíte tak, aby získala teplotu asi 55 stupňů. Pak ji zchladíte na teplotu přibližně 28 stupňů a znovu lehce zahřejete na 32 stupňů. Můžete to provést tak, že rozpuštěnou čokoládu nalijete na chladnou desku, necháte zchladnout a znovu lehce zahřejete v misce ponořené do horké vodní lázně. Nebo v misce ponořené do horké vodní lázně rozpusťte dvě třetiny celkového množství čokolády,misku vyjměte, přidejte do ní zbylou nakrájenou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Při rozpouštění čokolády nádobu nezakrývejte, protože by kapky vytvářející se na poklici stékaly do čokolády. Vytvořily by se v ní bubliny a čokoláda by ztratila soudržnost. Bílá čokoláda je na teplo mnohem citlivější a pracuje se s ní obtížněji.

Zdroj: Vlasta Delikatesy speciál 2/2007.
Na co se mě ptáš copak nevidíš, není svatozář nejsme nebi blíž, těm tvým příběhům dávno nevěřím, svět je divnej dům já stojím ve dveřích.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8757
Obrázky: 2466
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 3644.47
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 42
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod adriM » 3. červenec 2009, 22:51

Můžu se zeptat když rozpustím čokoládu dle vašeho návodu - chci tvořit např. vějířky, mám do ní vmíchat i ztužený tuk anebo pouze čokoládu? Nebude to pak moc husté?
adriM
Rozkoukávající se začátečník
Rozkoukávající se začátečník
 
Příspěvky: 53
Obrázky: 3
Registrován: 16. duben 2009, 20:07
Zůstatek v hotovosti: 101.27
Bydliště: Havířov
Věk: 35
Křestní jméno: Andrea

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Arielll » 3. červenec 2009, 23:10

Tuk nepřidávej. Jen samotná čokoláda. :souhlas:
Na co se mě ptáš copak nevidíš, není svatozář nejsme nebi blíž, těm tvým příběhům dávno nevěřím, svět je divnej dům já stojím ve dveřích.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8757
Obrázky: 2466
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 3644.47
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 42
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod jiřka » 4. červenec 2009, 16:48

dort s čoko ozdobami se po vytažení z lednice taky orosí...tomu se asi zabránit nedá ?!..teda rosí se čokoláda
Uživatelský avatar
jiřka
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 2819
Obrázky: 689
Registrován: 27. březen 2009, 20:17
Zůstatek v hotovosti: 342.27
Bydliště: Havířov
Věk: 40
Křestní jméno: Jiřka
Specializace: Baví mně tvořit

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Arielll » 4. červenec 2009, 17:57

Když vyndáš z lednice lahev s vodou, tak se také orosí. Tomu prostě zabránit nelze. Jedině, že by jsi dort vyndala z vypnuté lednice. Pak se určitě neorosí, ale po pár dnech bude mít fousy. ;)
Na co se mě ptáš copak nevidíš, není svatozář nejsme nebi blíž, těm tvým příběhům dávno nevěřím, svět je divnej dům já stojím ve dveřích.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8757
Obrázky: 2466
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 3644.47
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 42
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod jiřka » 4. červenec 2009, 18:32

tak ted jsem se pobavila...chtěla jsem dozdobit zákusek ke kávě bílou čokoládou a věřte nebo ne ona se dala tvarovat,jen tak, :nechapu: ukrojila jsem plátek a v poho se dal srolovat do kolečka :roll:
Uživatelský avatar
jiřka
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 2819
Obrázky: 689
Registrován: 27. březen 2009, 20:17
Zůstatek v hotovosti: 342.27
Bydliště: Havířov
Věk: 40
Křestní jméno: Jiřka
Specializace: Baví mně tvořit

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod kuchtík » 15. září 2009, 15:48

Tak jsem z toho paf.Čokoláda ne a ne se rozpustit.Zkoušel jsem ji rozpustit jak v hrnci na kamnech tak v mikrovlnce.Stále mi z toho vychází hmota jak modelína,která se nechá různě tvarovat.chtěl jsem ji rozpustit a nalít do formiček.Bohužel asi jsem blbej.Poradí mi někdo ?
kuchtík
Mlčoch
Mlčoch
 
Příspěvky: 3
Registrován: 15. září 2009, 15:04
Zůstatek v hotovosti: 100.00
Věk: 54
Specializace: xxx xxx xxx

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Arielll » 15. září 2009, 17:59

A co to bylo za čokoládu? Něco takového jsem ještě neslyšela. :nechapu:
Na co se mě ptáš copak nevidíš, není svatozář nejsme nebi blíž, těm tvým příběhům dávno nevěřím, svět je divnej dům já stojím ve dveřích.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8757
Obrázky: 2466
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 3644.47
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 42
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod kuchtík » 15. září 2009, 18:13

Dovezl jsem jí z Německa.Mimo to jinak opravdu dobrá.
kuchtík
Mlčoch
Mlčoch
 
Příspěvky: 3
Registrován: 15. září 2009, 15:04
Zůstatek v hotovosti: 100.00
Věk: 54
Specializace: xxx xxx xxx

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Arielll » 15. září 2009, 18:17

Jediné co mě napadá, jestli se nejedná o nějakou už hotovou modelovací čokoládu. Koukni se na složení, jestli neobsahuje kukuřičný sirup nebo glukózu.
Na co se mě ptáš copak nevidíš, není svatozář nejsme nebi blíž, těm tvým příběhům dávno nevěřím, svět je divnej dům já stojím ve dveřích.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8757
Obrázky: 2466
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 3644.47
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 42
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod kuchtík » 15. září 2009, 19:30

Nenašel jsem tam takového nic.Možná máš pravdu,že to může být nějaká modelovací čokoláda.Slyším to však poprvé.Nebudem si s tím lámat hlavu on si s tím kluk poradí.V každém případě dík a hezký večer. :kava: :thanks:
kuchtík
Mlčoch
Mlčoch
 
Příspěvky: 3
Registrován: 15. září 2009, 15:04
Zůstatek v hotovosti: 100.00
Věk: 54
Specializace: xxx xxx xxx

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod kaculk » 20. říjen 2009, 16:12

Chci se zeptat jakou čokoládu kupujete na ozdoby, stačí normální na vaření a nebo tu dražší s více procenty kakaa? :hop:
kaculk
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 20
Obrázky: 1
Registrován: 6. říjen 2009, 18:36
Zůstatek v hotovosti: 86.00
Bydliště: Praha
Věk: 19
Křestní jméno: Kateřina

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Arielll » 20. říjen 2009, 18:20

Rozhodně se lépe pracuje s kvalitní čokoládou. Já kupuji u Malátků tuto, ale dřív jsem pracovala s běžně dostupnými čokoládami.
Na co se mě ptáš copak nevidíš, není svatozář nejsme nebi blíž, těm tvým příběhům dávno nevěřím, svět je divnej dům já stojím ve dveřích.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8757
Obrázky: 2466
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 3644.47
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 42
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Mánička » 23. listopad 2009, 12:08

Arielll píše:Rozhodně se lépe pracuje s kvalitní čokoládou. Já kupuji u Malátků tuto, ale dřív jsem pracovala s běžně dostupnými čokoládami.

Přesaně takovou(tou od Malátků)chci potáhnout vánoční dort.Jenže chci ho červený.Nejsem si jistá,co udělá gelova barva,kdýž ji kápnu do horké hmoty.Nechci ten dort potahovat marcipánem,dotýčná ho nejí.Ale taky chci na tu čokoládu malovat těma gelovkama.To by já myslím mělo jit v poho.Ale radši se ptám,at se pak s toho nezblázním.Zatím jsem s čokoládou moc nepracovala.Taky mám strach,že se mi ji nepovede hezky uhladit.
Uživatelský avatar
Mánička
Pravidelný přispivatel
Pravidelný přispivatel
 
Příspěvky: 637
Obrázky: 545
Registrován: 26. říjen 2009, 12:51
Zůstatek v hotovosti: 240.60
Bydliště: Hlučín
Věk: 41
Křestní jméno: Monika

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Arielll » 23. listopad 2009, 13:29

Moniko, gelovka do horké čokolády by neměla vadit, ale nejsem si jistá, jak se ti na potah bude malovat. Přeci jen je to mastné a na tom gelovky moc nedrží.
Na co se mě ptáš copak nevidíš, není svatozář nejsme nebi blíž, těm tvým příběhům dávno nevěřím, svět je divnej dům já stojím ve dveřích.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8757
Obrázky: 2466
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 3644.47
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 42
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Bulíček » 23. listopad 2009, 15:14

Taky nevím jak se bude malovat na čokoládu. Možná zkus tu gelovku rozmíchat s malinkým množstvím silného alkoholu a s troškou škrobu. Možná to pak půjde líp. Ale nemám s tím zkušenost na čokoládě, jen na potahovkách.
Hlupák hledá chyby u jiných, moudrý člověk u sebe.
Uživatelský avatar
Bulíček
Pečený(á)-vařený(á)
Pečený(á)-vařený(á)
 
Příspěvky: 11502
Obrázky: 1660
Registrován: 15. březen 2009, 17:19
Zůstatek v hotovosti: 139.33
V bance: 1024.57
Bydliště: Praha
Věk: 45
Křestní jméno: Lucie
Specializace: cukraření, pečení, vaření

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Mánička » 24. listopad 2009, 12:14

No já chtěla na ten dort plácnout patchwork-svíce a kolem dodělat vlocky,či hvězdičky.Prohlídnu si nabídky E-shopů,a třeba mně napadne nějaká náhrada.Díky za radu,ušetřím zbytečný zklamání.
Uživatelský avatar
Mánička
Pravidelný přispivatel
Pravidelný přispivatel
 
Příspěvky: 637
Obrázky: 545
Registrován: 26. říjen 2009, 12:51
Zůstatek v hotovosti: 240.60
Bydliště: Hlučín
Věk: 41
Křestní jméno: Monika

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Arapol » 19. leden 2010, 14:45

Dobrý den,jsem tady nová,teprve nedávno jsem se zaregistrovala.Musím říct,že když jsem narazila na tyto nádherné stránky,byla jsem jak v tranzu,když jsem se dívala na některé z Vašich výrobků.Třeba na dorty paní Arielll se dívám někdy až z otevřenými ústy,ale nejen od ní,jste tady všechny umělkyně. :tleskam: Ještě jsem si nestihla prohlédnout všechno,protože se na jeden dort nebo jiný výrobek dívám opravdu dlouho.Já vím,že se teď tak trochu vymykám z tématu ,ale musela jsem to napsat.Ale teď k tématu.I když taky moc ráda peču dorty,zákusky,cukroví atd. a dělám z mléčné hmoty vše,co se dá,neznala jsem čokoládovou hmotu,která mě doslova uchvátila.Moc dík p.Arielll za recept,je fakt super. :thanks: :thanks: :thanks:
Jiřina
Uživatelský avatar
Arapol
Mise přispivatel dokončena
Mise přispivatel dokončena
 
Příspěvky: 1027
Obrázky: 152
Registrován: 11. leden 2010, 11:42
Zůstatek v hotovosti: 268.21
Bydliště: Třinec
Věk: 43
Křestní jméno: Jiřina

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod lukik » 22. únor 2010, 20:56

zdravím, můžu s touto čokoládou polít dort jako polevou a bude pěkně křupat? Jak docílím hodně tmavého zbarvení? Chci synovi upéct hokejistu (už teď se potím při té představě), a puk se mi nechce potahovat černým marcipánem. Mno a potřebuju k tomu teploměr nebo to zvládnu podle oka. :kava: :smich:
lukik
Mlčoch
Mlčoch
 
Příspěvky: 3
Registrován: 22. únor 2010, 12:13
Zůstatek v hotovosti: 100.03
Věk: 33
Specializace: dorty

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Niky » 22. únor 2010, 21:02

Zvládneš to jistě bez teploměru. Jak bude tmavá to záleží na tom kolika % čokoládu použiješ. Já dávám orion na vaření. Jestli bude křupat - no když ji dáš samotnou a nebo jen se ztušeným tukem, tak křupat bude, ale bude se při krájení lámat.
Uživatelský avatar
Niky
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 3583
Obrázky: 316
Registrován: 24. březen 2009, 14:54
Zůstatek v hotovosti: 81.75
V bance: 1494.84
Bydliště: Nasavrky, okres Chrudim
Věk: 50
Křestní jméno: Veronika
Specializace: peču ráda

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod lukik » 23. únor 2010, 15:52

Chtěla bych docílit takové křupavosti jakou třeba mají v cukrárnách na dortech. Tenká vrstva, ale takové to křup křup :-) Díky za radu.
lukik
Mlčoch
Mlčoch
 
Příspěvky: 3
Registrován: 22. únor 2010, 12:13
Zůstatek v hotovosti: 100.03
Věk: 33
Specializace: dorty

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Arielll » 23. únor 2010, 23:00

Kup kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Když je v ní víc tuku, tak méně křupe.
Na co se mě ptáš copak nevidíš, není svatozář nejsme nebi blíž, těm tvým příběhům dávno nevěřím, svět je divnej dům já stojím ve dveřích.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8757
Obrázky: 2466
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 3644.47
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 42
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Anja » 6. březen 2010, 15:52

Ráda bych se zeptala, jestli můžu dort jen pokrýt rozpuštěnou čokoládou, když chci navrch dát marcipánové růžičky? Bude mi to tam držet nebo je na čokoládový potah zdobený marcipánem nějaký speciální recept?Děkuji za odpověď!Jinak musím říct, že díky Vám, Arielll jsem začala péct dorty :-)
Uživatelský avatar
Anja
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 12
Obrázky: 18
Registrován: 2. listopad 2009, 13:07
Zůstatek v hotovosti: 116.05
Věk: 34

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Niky » 6. březen 2010, 17:12

Můžeš, roztékat se nebude nic, ale myslím, že při krájení bude čokoláda praskat. Já pužívám čokoládu rozpuštěnou ve šlehačce. Nebo můžeš použít čokopolevu na jakou jis zvyklá.
Uživatelský avatar
Niky
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 3583
Obrázky: 316
Registrován: 24. březen 2009, 14:54
Zůstatek v hotovosti: 81.75
V bance: 1494.84
Bydliště: Nasavrky, okres Chrudim
Věk: 50
Křestní jméno: Veronika
Specializace: peču ráda

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Anja » 11. březen 2010, 11:55

Niky, díky, tak já jdu na to, dám tam tedy tu šlehačku, jen teď nevím, v jakém poměru s čokoládou???
Uživatelský avatar
Anja
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 12
Obrázky: 18
Registrován: 2. listopad 2009, 13:07
Zůstatek v hotovosti: 116.05
Věk: 34

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod brusinka » 22. březen 2010, 10:42

Čím použijete kvalitnější čokoládu (bez přidaných tuků, emulgátorů a bůhvíčehoještě; jediný tuk co tam opravdu patří je kakaové máslo) s vyšším procentem kakaa 60% a více (př. Belcolada, Valrhona apod.), tím bude výsledek lepší - ale tu musíte poctivě vytemperovat, jinak se může stát, že ani nekřupne - naopak bude měkká, matná, nehezká.
Uživatelský avatar
brusinka
Dostudovaný začátečník
Dostudovaný začátečník
 
Příspěvky: 239
Obrázky: 10
Registrován: 15. červenec 2009, 12:50
Zůstatek v hotovosti: 124.73
Věk: 40
Křestní jméno: Jana

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod rubberbear » 31. březen 2010, 17:07

Ahoj, jsem tu nováček a nemůžu se tu nabažit všech vašich výtvorů, jsem z toho uplně paf! :hop: :tleskam: a tak jsem se do toho zbláznila že teď peču jak šílená....ale zajímalo by mě, zda se s timto postupem rozpouštění čoko dají vytvářet ty nádherné ozdoby a vějířky na dorty a jestli se stříkají zdobičkou na pečicí papír nebo jsou na to nějaké speciální šablonky či tvořítka, moc děkuji za odpověď :kytka:
Uživatelský avatar
rubberbear
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 14
Obrázky: 65
Registrován: 22. březen 2010, 09:39
Zůstatek v hotovosti: 170.13
Věk: 29
Křestní jméno: Veronika
Specializace: domácí kutilka,ale ve zdobení dortů jsem nováček

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod Arielll » 31. březen 2010, 17:39

Většinu čokoládových ozdob, které jsi tu našla si holky vyrábějí sami na pečicí papír pomocí igelitového sáčku. A čokoládu jen rozpustí v mikrovlnce.
Ozdoby, které vidíš na fotkách jsou z této čokolády.
40540405404053740537405354053540528405284052740527
Na co se mě ptáš copak nevidíš, není svatozář nejsme nebi blíž, těm tvým příběhům dávno nevěřím, svět je divnej dům já stojím ve dveřích.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8757
Obrázky: 2466
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 3644.47
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 42
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod rubberbear » 31. březen 2010, 18:37

Skvělý :tleskam: hned se na to vrhnu a všechno zkusim, moc díky
Uživatelský avatar
rubberbear
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 14
Obrázky: 65
Registrován: 22. březen 2010, 09:39
Zůstatek v hotovosti: 170.13
Věk: 29
Křestní jméno: Veronika
Specializace: domácí kutilka,ale ve zdobení dortů jsem nováček

Re: Jak správně rozpustit čokoládu

Nový příspěvekod rubberbear » 1. duben 2010, 21:15

Koukám že tu řádí apríloví skřítci :valecek: :smich:
Tak jsem si rozpustila čokoládu, vytvořila si ozdobičky a naaranžovala jsem je na dort a pokud to neni v ledničce tak mi ty ozdobičky tajou a bortí se :evil: Jak to?, co bych tak mohla dělat špatně?? :thanks:
Uživatelský avatar
rubberbear
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 14
Obrázky: 65
Registrován: 22. březen 2010, 09:39
Zůstatek v hotovosti: 170.13
Věk: 29
Křestní jméno: Veronika
Specializace: domácí kutilka,ale ve zdobení dortů jsem nováček

Další

Zpět na Čokoláda

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

  • Uživatelské galerie
Arielll • Indrová • katy46 • Kikina • matahary • Monča
Chcete zde být uvedeni?