• Uživatelské galerie V.I.P.
 Arielll
Chcete zde být uvedeni?

Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Samostatná poradna pro tento druh pečení

Moderátor: OlgaC

Pravidla fóra
Nezapomínejte výstižně pojmenovat název tématu.
Témata pojmenovaná např: "Prosím pomoc" nebo "Potřebuji poradit" mohou být bez dalších upozornění vymazána.
!! Než se zeptáte: zkusili jste nejprve funkci HLEDEJ (vpravo nahoře)?. Je velice obtížné odpovídat stále dokola na ty samé otázky, které jsou již na fóru dávno zodpovězeny.
A jste v poradně, každý pochopí, že chcete poradit. Není tedy nutné to v nadpisu zdůrazňovat.

Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod Kvietinka » 1. prosinec 2011, 10:45

V skoro každom recepte na medovníky, ktoré sa potom zdobia bielkovou polevou, som videla napísané, že sa hneď po vytiahnutí z rúry potierajú rozšľahaným vajíčkom. Predpokladám, že kvôli lesku. Nedá sa to vajíčko nahradiť niečím iným ? Bojím sa salmonely. :?
Uživatelský avatar
Kvietinka
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel
 
Příspěvky: 467
Obrázky: 48
Registrován: 22. únor 2011, 20:09
Zůstatek v hotovosti: 172.57
Bydliště: Lučenec, Slovensko
Věk: 41
Křestní jméno: Katarína

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod MajkaZajka » 1. prosinec 2011, 10:46

Katka, tá vrstva je tenučká a natierajú sa ešte horúce medovníky, podľa mňa sa nemáš čoho báť.
Uživatelský avatar
MajkaZajka
Globální moderátor
Globální moderátor
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 3738
Obrázky: 156
Registrován: 1. červen 2009, 13:14
Zůstatek v hotovosti: 863.16
V bance: 10246.49
Bydliště: Bratislava
Věk: 46
Křestní jméno: Majka
Specializace: skúšam čo dokážem

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod Kvietinka » 1. prosinec 2011, 10:55

Sľubuješ ? :lol:

Tento rok chcem totiž konečne (po x rokoch chystania sa na to) urobiť medovníky s bielkovou polevou. Neviem síce, ako to dopadne, lebo som to ešte nerobila, ale raz treba začať. Ďakujem za odpoveď :kytka:
Uživatelský avatar
Kvietinka
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel
 
Příspěvky: 467
Obrázky: 48
Registrován: 22. únor 2011, 20:09
Zůstatek v hotovosti: 172.57
Bydliště: Lučenec, Slovensko
Věk: 41
Křestní jméno: Katarína

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod MajkaZajka » 1. prosinec 2011, 11:02

Minulého roku som piekla asi 3 dávky medovníkov, všetky som potierala žĺtkom s trochou kakaa, aby boli pekné tmavé a lesklé. Väčšinu zjedli moje deťúrence a nič nám nebolo. Aj keď sme len minimum z nich ozdobili bielkovkou, väčšina bola len tak, nahá :lol:
Uživatelský avatar
MajkaZajka
Globální moderátor
Globální moderátor
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 3738
Obrázky: 156
Registrován: 1. červen 2009, 13:14
Zůstatek v hotovosti: 863.16
V bance: 10246.49
Bydliště: Bratislava
Věk: 46
Křestní jméno: Majka
Specializace: skúšam čo dokážem

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod Barad » 1. prosinec 2011, 11:03

Taky myslím, že to nevadí, ale můžeš to udělat i takto
Uživatelský avatar
Barad
Pečený(á)-vařený(á)
Pečený(á)-vařený(á)
 
Příspěvky: 11811
Obrázky: 438
Registrován: 16. duben 2009, 13:54
Zůstatek v hotovosti: 4231.64
V bance: 0.00
Bydliště: Hradec Králové
Věk: 40
Křestní jméno: Bára
Specializace: sladká radost

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod Miriam » 1. prosinec 2011, 11:07

tak potírej jen žloutky, v těch salmonela není a ta troška, co by sklouzla z bílku, tak chcípne... ale jinak bych se salmonely nebála - jednat to potíráš o teplotě kolem 150st., jednak teňučko a jednak pak by pochcípaly, protože vyschnou :roll: a děláme to tak od nepaměti a nikdy nic nikomu nebylo :souhlas:
Miriam
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 27
Registrován: 19. říjen 2009, 08:22
Zůstatek v hotovosti: 100.22
Věk: 39
Křestní jméno: Miriam
Specializace: Peču pro rodinu

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod Kvietinka » 1. prosinec 2011, 11:08

Jéj, ďakujem za tip :kytka: Vyskúšam.
Uživatelský avatar
Kvietinka
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel
 
Příspěvky: 467
Obrázky: 48
Registrován: 22. únor 2011, 20:09
Zůstatek v hotovosti: 172.57
Bydliště: Lučenec, Slovensko
Věk: 41
Křestní jméno: Katarína

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod nelkan » 1. prosinec 2011, 12:37

Holky, možná hloupý dotaz, ale proč se tak řeší vajíčko na potírání, když se tam pak stejně dává poleva ze syrového vajíčka?? Krom toho jsem slyšela, že salmonela je na skořápce, ne ve vajíčku, akorát se při manipulaci to vajíčko může infikovat. Otázka, jestli to tak skutečně je, ale stejně bych se salmonely bála spíš v létě a už z hotového a špatně skladovaného výrobku.
Uživatelský avatar
nelkan
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 3476
Obrázky: 406
Registrován: 6. červen 2011, 21:13
Zůstatek v hotovosti: 360.57
V bance: 543.88
Bydliště: Hranice
Věk: 33
Křestní jméno: Nela

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod MajkaZajka » 1. prosinec 2011, 12:43

Cukor konzervuje - ak je ho viac ako 60%. To som sa dočítala na nete, zaručené to nemám. Fakt je, že bielkovkou sa zdobilo vždy a nebol s tým problém. Ja teda nemám problém ani s tým žĺtkom na potieranie :lol:
Uživatelský avatar
MajkaZajka
Globální moderátor
Globální moderátor
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 3738
Obrázky: 156
Registrován: 1. červen 2009, 13:14
Zůstatek v hotovosti: 863.16
V bance: 10246.49
Bydliště: Bratislava
Věk: 46
Křestní jméno: Majka
Specializace: skúšam čo dokážem

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod nelkan » 1. prosinec 2011, 12:59

Majko, Lentilka fakt nekecala, ty víš fakt všecko :smich: :tleskam:

Já s tím taky problém nemám, salmonely se fakt spíš obávám v létě a někde ze stánku nebo spíš z nákazy od někoho nakaženého.. Člověk si může hlídat skoro vše a pak to chytne tam, kde a z čeho by to čekal nejmíň :nechapu:
Uživatelský avatar
nelkan
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 3476
Obrázky: 406
Registrován: 6. červen 2011, 21:13
Zůstatek v hotovosti: 360.57
V bance: 543.88
Bydliště: Hranice
Věk: 33
Křestní jméno: Nela

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod LenkaMej » 1. prosinec 2011, 21:55

Taky bych se potírání nebála. Když to potřeš hned, jak to vytáhneš, tak jsou ty perníky rozpálený, jako pec, takže v podstatě to vajíčko na tom zapečeš. Bílkové polevy se taky trošku podvědomně bojím i když s ní zdobím perníky normálně, ale u mě je to spíš taková ta profesionální deformace, hlavně ze školy :lol: .. Vem si třeba tatarák, ten zatím taky nedokážu pozřít :nesouhlas: , tam jíš syrové maso i to vejce a pohoda. Zatím jsem neslyšela, že by z toho bylo někomu něco..
Uživatelský avatar
LenkaMej
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 2381
Obrázky: 1029
Registrován: 1. listopad 2010, 10:34
Zůstatek v hotovosti: 1360.05
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 32
Křestní jméno: Lenka

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod babkapernikarka » 25. leden 2012, 20:03

Peciem medovniky uz 10 rokov a celorocne.Potieram az ked idem zdobit,to znamena po dvoch troch dnoch,a nic sa nestalo.Vies ze kamaratkina dcera dostala salmonelu zcerstvo utrenej zeleninky?Ta hnusoba sa nachadza aj v zemi.Vajicko je ten najmensi problem.
babkapernikarka
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 21
Obrázky: 0
Registrován: 8. říjen 2011, 20:43
Zůstatek v hotovosti: 103.18
Bydliště: Zilina
Věk: 47
Specializace: medovnicky

Re: Potieranie medovníkov vajíčkom po upečení

Nový příspěvekod Jarek » 1. červenec 2012, 23:59

Také potírám až po upečení. Nikdy nikomu nic nebylo. Ono to vajíčko když ho natíráš na horký perníček se jakoby upeče. Takže ničeho se neboj. Nemůže se ti z toho vajíčka nic stát ;) .
TENTO ÚČET BYL ZABLOKOVÁN. NEPOSÍLEJTE SOUKROMÉ ZPRÁVY, UŽIVATEL NEMÁ MOŽNOST SI JE PŘEČÍST.
TENTO ÚČET BYL ZABLOKOVÁN. NEPOSÍLEJTE SOUKROMÉ ZPRÁVY, UŽIVATEL NEMÁ MOŽNOST SI JE PŘEČÍST.
TENTO ÚČET BYL ZABLOKOVÁN. NEPOSÍLEJTE SOUKROMÉ ZPRÁVY, UŽIVATEL NEMÁ MOŽNOST SI JE PŘEČÍST.
TENTO ÚČET BYL ZABLOKOVÁN. NEPOSÍLEJTE SOUKROMÉ ZPRÁVY, UŽIVATEL NEMÁ MOŽNOST SI JE PŘEČÍST.
Jarek
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 7185
Obrázky: 491
Registrován: 22. únor 2010, 20:15
Zůstatek v hotovosti: --
V bance: --
Věk: 25
Křestní jméno: Jaroslav
Specializace: vše kolem cukrařiny


Zpět na Perníčky a vánoční cukroví

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

  • Uživatelské galerie
Arielll • Jarunkabraz
Chcete zde být uvedeni?