• Uživatelské galerie V.I.P.
 Arielll
Chcete zde být uvedeni?

Cheesecake - základní recept + varianty

Dorty, které tvoří krusta z rozdrobených sušenek. Nemusí být nutně sýrové, spousta variant je i šlehačkových či tvarohových.

Moderátor: Arielll

Jak jste spokojeni s tímto receptem?

Super, vřele doporučuji
1
100%
Super, ale náročný na přípravu
0
Žádná hlasování
Průměrný
0
Žádná hlasování
Špatně se s ním pracuje
0
Žádná hlasování
Podle receptu se mi to nepodařilo
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 1

Cheesecake - základní recept + varianty

Nový příspěvekod Mateska » 2. červenec 2010, 20:24

Sušenkový základ:
  • 1–2 balíčky máslových sušenek (používám Bebe)
  • rozpuštěné máslo (cca 100 g másla na 200 g sušenek)


Sušenky rozdrťte, případně rozmixujte na drobky a zapracujte je s máslem. Výsledná hmota by neměla být příliš suchá ani rozmočená. Takto připravený sušenkový základ přeneste do dortové formy vyložené pečícím papírem a uhlaďte jej pomocí lžíce.

Náplň:
  • 500 g krémového sýra (používám výhradně ricottu)
  • 3 vajíčka
  • cukr podle chuti (a podle zvolené varianty)
  • zbylé suroviny podle zvolené varianty


Suroviny na náplň dobře prošlehejte a vlijte na sušenkový základ. Pečte v předehřáté troubě na 150-180 °C (záleží na troubě) po dobu 35–45 minut. Trouba by se po většinu času (zhruba 30 minut) neměla otevírat. Cheesecake je hotový tehdy, když je celý "zatáhne" a lehce se odtáhne od stěn formy. Pro jistotu se zkuste dotknout středu cheesecaku, pokud bude pevný, znamená to, že je hotový. Pokud je cheesecake "přepečený", může uprostřed prasknout (stalo se mi to při pečení ve společné kuchyňce na koleji, kde starší trouba nebrala v potaz nastavené stupně a pekla si vždy tak, jak se jí zrovna chtělo). Upečený cheesecake nechte vychladnout ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky. Poté by se měl ještě chladit v ledničce.

Cheesecaky peču úspěšně už tři roky a vyzkoušela jsem různé varianty. Můžete přidat rozpuštěnou čokoládu, různé rozmixované ovoce, esence atd. Záleží hlavně na vaší fantazii a chuti.
Pár příkladů:
Základní varianta:
  • do náplně přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu,
  • 1 a 1/2 lžičky šťávy z citronu a
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkové esence


Oblíbená varianta mého přítele:
  • do náplně přidejte 100 g rozpuštěné bílé čokolády,
  • nastrouhanou kůru a šťávu z celé limetky
- u této varianty se neochucuje cukrem, dostatečně jej nahrazuje bílá čokoláda (viz obrázek níže)

Varianta podle anglické kuchařky:
  • 1 lžíce vanilkové esence,
  • 1 lžička šťávy z pomeranče,
  • 1 lžička nastrouhané kůry z pomeranče
  • - u tohoto receptu uvádí 4 vajíčka
  • a 160 g cukru
,
po upečení se ještě potře vrstvou ze zakysané smetany (1 zakysaná smetana, 1/2 lžičky vanilkové esence, 3 lžičky šťávy z pomeranče, 1 lžíce cukru) a krátce se zapéká (cca 7 minut)
Stejně jako u náplně i u vrchní vrstvy ze zakysané smetany (pokud se pro ni rozhodnete) můžete experimentovat. Naposledy jsem vyzkoušela spojení zakysané smetany s umixovanými čerstvými jahodam
i (viz obrázek níže).

Hotové cheesecaky:
Cheesecake ochucený pouze vanilkovým aroma a cukrem, navrchu zakysaná smetana s umixovanými jahodami a ozdobeno čerstvými jahodami:
6302663026
6302763027

Varianta podle anglické kuchařky:
6302863028
6302963029
Uživatelský avatar
Mateska
Diskutující začátečník
Diskutující začátečník
 
Příspěvky: 137
Obrázky: 123
Registrován: 5. říjen 2009, 17:29
Zůstatek v hotovosti: 330.64
V bance: 0.00
Věk: 31
Křestní jméno: Martina

Zpět na Cheesecake

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

  • Uživatelské galerie
Arielll • Jarunkabraz
Chcete zde být uvedeni?