• Uživatelské galerie V.I.P.
 Arielll
Chcete zde být uvedeni?

Pouťové koláče z Domažlicka

Koláče, buchty, vánočky, mazance, koblihy, vdolky atd.

Moderátor: Arielll

Jak jste spokojeni s tímto receptem?

Super, vřele doporučuji
0
Žádná hlasování
Super, ale náročný na přípravu
0
Žádná hlasování
Průměrný
0
Žádná hlasování
Špatně se s ním pracuje
0
Žádná hlasování
Podle receptu se to nedá vyrobit
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 0

Pouťové koláče z Domažlicka

Nový příspěvekod veraduchkova » 12. červen 2011, 20:11

126025126025

Těsto:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 60g droždí
  • 250g másla nebo Hery
  • malá lžička soli
  • 6 žloutků
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu rumu
  • cca 500ml mléka


Připravíme si kvásek z části teplého mléka, trochu cukru a kvasnic. Do velké mísy prosejeme sypké přísady, přidáme žloutky, kvásek a máslo rozpuštěné v další části mléka. Podle chuti přidáme rum. Těsto zaděláváme řádně dlouho tak, aby bylo hodně vláčné a provzdušněné a dělalo bublinky. Mléko při zaděláváme přidáváme podle potřeby. Těsto dáme kynout na teplé místo na 2 hodiny. Po 45 minutách proděláme a pak ještě jednou. Než těsto vykyne, připravíme si náplně.

Náplně:

  • 2 kg měkkého tvarohu v kostce, nejlépe tučný
  • 3 vejce
  • 250g moučkového cukru
  • 50g tuku (Omega)
  • rum
  • citronová kůra


Vejce, cukr a tuk vyšleháme do pěny a tu pak spolu s rumem a citronovou kůrou zašleháme do tvarohu.


  • 200g mletého máku
  • 250ml mléka
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • džem
  • rum


Všechny přísady kromě džemu dáme do kastrůlku a za stálého míchání svaříme – jako když se dělá puding, až má mák vláčnou konzistenci. Dáme vychladit a poté vmícháme džem, aby byla náplň vláčnější a ne tak suchá (cca 3 polévkové lžíce).


  • 400g švestkových povidel
  • rum
  • mletá skořice


Vše promícháme. Povidla můžeme zředit teplou vodou, pokud je potřeba.

Zdobení: mandle na plátky, namočené rozinky, kysaná smetana, moučkový cukr s vanilkovým cukrem

Vychlazenou makovou a povidlovou náplň připravíme do sáčků se zdobicími špičkami. Povidlová – hodně úzká špička, maková – hodně široká, resp. široké zářezy, jinak mák neprojde.

Nastřiháme si pečicí papír podle mělkého talíře. Z této dávky je 10 koláčů po 200g těsta. Polovinu papírů si slabě pomažeme tukem a druhou polovinu na ně jen obtiskneme.

Po vykynutí si připravíme 200g bochánky, proděláme a uplácáme koláče na pečicí papíry, okrajky necháme velmi malé – před upečením ještě vykynou. Okrajky pomažeme rozšlehaným vajíčkem.

Na každý koláč rozetřeme tvarohovou náplň a ozdobíme povidlovou a makovou náplní. Posypeme mandlemi a rozinkami a pečeme na 180°C dozlatova. Hned po upečení poléváme zakysanou smetanou (příp. zředěnou mlékem a oslazenou) a sypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.


Tato dávka vyjde cca na 300Kč, pokud kupujete tvaroh a vejce v akci ;)
veraduchkova
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 33
Obrázky: 9
Registrován: 23. květen 2011, 08:47
Zůstatek v hotovosti: 126.76
Věk: 33
Specializace: 100% začátečnice amatérka

Zpět na Kynuté těsto

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

  • Uživatelské galerie
Arielll • Jarunkabraz
Chcete zde být uvedeni?