Tento „korpus“ neobsahuje žádnou mouku. Tvoří ho placky ze šlehaných bílků s cukrem a oříšky. Proto je ve spojení se šlehačkou a odlehčeným krémem velice svěží.
Placky jsou po upečení samozřejmě tvrdé, ale po promazání nasají vlhkost z krému a šlehačky a do druhého dne zvláční. Ovoce dodá dortu pikantnost.
- Ingredience korpus:
- 60 g loupaných mandlí, kešu nebo lískových oříšků
- 6 bílků
- 225 g cukru krupice
Na pánvi opražte za stálého míchání oříšky. Nenechte je příliš ztmavnout. I po odstavení ještě trochu dojdou.
Nechte je vychladnout a pak jemně nastrouhejte.
Vyložte 2 velké plechy papírem na pečení. S pomocí dortové formy o průměru 20 cm si na každý z plechů nakreslete dva kruhy. Otočte na druhou stranu, abyste těsto nekladli na pomalovanou stranu.
Předehřejte troubu na 140°C (plyn stupeň č. 1).
V míse ušlehejte nejvyšší rychlostí bílky na tuhý sníh. Postupně po lžících přidávejte cukr a každou dávku důkladně zašlehejte až je sníh lesklý a tuhý.
Metličkou opatrně vmíchejte do sněhu nastrouhané oříšky.
Do každého z připravených kruhů dejte jednu čtvrtinu sněhu s oříšky a špachtlí ho stejnoměrně rozetřete, aby pokryl celý kruh.
Plechy dejte do trouby nad sebe a pečeme 30 minut. Pak plechy přehoďte, aby se pekly rovnoměrně a pečte dalších 30 minut nebo dokud pláty nezezlátnou.
Po upečení je nechte 10 minut chladnout, pak z nich stáhněte papír a nechte vychladnout úplně.
- Ingredience čokoládový krém:
- 250 g másla
- moučkový cukr dle chuti
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté polévkové lžíce polohrubé mouky
- 6 žloutků
- 1 vanilkový cukr
- čokoládu nebo nutelu
Do mléka rozmíchejte mouku, žloutky a vanilkový cukr. Z této směsi uvařte hustou kaši. Přikryjte ji mikrotenovým sáčkem, aby se vám neudělal škraloup a nechte vychladit.
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a po lžících přidávejte vychladlou kaši. Nakonec zašlehejte rozpuštěnou čokoládu nebo nutelu.
Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu.
- Ingredience šlehačkovo – tvarohový krém:
- 250 ml šlehačky
- 250 g plnotučného tvarohu
- moučkový cukr dle chuti
Vyšlehejte šlehačku a přidejte tvaroh a cukr. Pokud použijete rostlinnou šlehačku, není třeba přidávat žádný ztužovač. Ale jestliže máte raději živočišnou, je nutné do této směsi nějaký ztužovač použít.