• Uživatelské galerie V.I.P.
 Arielll
Chcete zde být uvedeni?

Maso a živočišné bílkoviny

Moderátoři: Arielll, Petraend


Maso a živočišné bílkoviny

Nový příspěvekod Arielll » 23. srpen 2015, 11:18

Já vím, tady je to kontroverzní téma jíst či nejíst maso.
Hned na začátku chci upozornit, že nemám v úmyslu nikoho přesvědčovat. Vlastně celé toto pojednání o zdravém životním stylu je jen soubor mých nebo na internetu dostupných poznatků o tom co tělu prospívá a co ne. Nenajdete tu stoprocentní návod co přesně jíst a co rozhodně nejíst. Každému vyhovuje něco jiného a hlavně, za své zdraví je každý zodpovědný sám. A je jen na něm jak kvalitní život chce žít. A pokud dopustí, že své tělo vlastním přičiněním dovede k závažné nemoci, důsledky ponese jen on sám.
Z vlastní zkušenosti vím, že pokud vás postihne nemoc, která vám působí denní bolesti, můžou vás lidé kolem litovat, utěšovat, držet za ruku, ale to břemeno, tu beznaděj, tu si musíte prožít do všech důsledků jen vy sami. A to už bych nikdy zažít nechtěla.

Vášnivé diskuse na toto téma probíhají a budou probíhat všude, kde se střetnou masožravci s vegany.
Jen na vysvětlenou. Vegetarián je člověk, který odmítá pojídání masa. Mléko a vejce jsou pro něj v rozumném množství přijatelné. Vegan je ten, co odmítá veškeré živočišné produkty včetně masa. Takže např. i med.
Asi nejčastěji masožravci argumentují zažitou představou, že člověk je všežravec a tudíž musí konzumovat maso, vejce a mléčné produkty. A druhý důvod proč se nevzdat masa je, že přeci maso člověk konzumuje od pradávna.

Tak já se teď pokusím sepsat na oba názory proti argumenty.
1. Od pradávna byl člověk především sběrač. Živil se sběrem ovoce, bobulovin, zeleniny, ořechů a semen. Sem tam ulovil nějaký hmyz, larvu, rybu nebo menší zvíře. Ale to se jim nepodařilo každý den. Migrovali za potravou, nepěstovali obilí ani nechovali zvěř. Toto byla přirozená potrava člověka. A pak se zhruba 10 - 13 tisíc let před. n. l. něco změnilo. V té době to mohlo vypadat jako skvělý nápad, ale s ohledem na dalekou budoucnost, tedy dnešní současnost, to zas tak dobrý nápad nebyl.
Nastalo období ztv. Neolitické revoluce, která přišla z oblasti dnešního Iráku, Iránu, Sýrie a Turecka. Odtud se šířila do Indie, Číny a Evropy.
Jelikož lidem stále hrozilo nějaké nebezpečí, bylo jim jasné, že jedině v množství je síla. Jenže když je víc lidí pohromadě, musí také mít více potravy. A jelikož je člověk navíc tvor společenský, nebylo daleko od prvních skupin, které aby se uživily musely dělat něco víc než jen sbírat plody a doufat jednou za čas v ulovení králíka.
A tak se postupně začalo pěstovat obilí a chovat užitková zvěř. Životní styl lidstva se velice rychle od základů změnil.
Lidský gen se začal měnit. Vlastně degenerovat. A není divu, po staletí bylo lidské tělo zvyklé na určitý druh stravy, jí byl uzpůsoben zažívací systém a najednou bylo vše jinak. Kosterní pozůstatky z té doby prokazatelně ukazují, že docházelo ke snížení průměrné výšky, snížení kvality zubů a řídnutí kostí.

Bohužel tento styl stravy přinesl strašně velkou jednotvárnost. Vezměte si, když se své stravy vyloučíte veškeré obiloviny (pečivo, sušenky, těstoviny, knedlíky, noky, koláče, buchty, jíšky, obalování, snídaňové cereálie, ale třeba také uzeniny, protože se do nich přidávají rostlinné bílkoviny z obilovin, když vyloučíte mléčné výrobky (mléko, šlehačky, jogurty, zakysané výrobky, tvarohy, sýry,zmrzliny, máslo, pudinky, krémy, čokolády atd a když vyloučíte maso a uzeniny tak co sakra vlastně budete jíst? :nechapu:

Já vám poradím. Vše co najdete zde. A k tomu kopec ovoce a zeleniny.

Ale zpět k tématu. Způsob stravování na který lidstvo přešlo způsobil buněčné mutace. Ten proces trvá už tisíce let. Je pozvolný, ale naprosto zhoubný. Problémem je, že tyto mutace jsou na úrovni DNA. Takže i čerstvě narozené dítě je už vlastně postižené stravovacími zlozvyky svých předků. Z čeho je tolik civilizačních nemocí? Kde se berou? Jak je možné, že jsou na zemi místa, kde se tyto nemoci téměř nevyskytují? Co způsobuje, že jsou oblasti, kde se lidé běžně dožívají 100 a více let?
Ano, skutečně je možné dožít se v plném duševním i fyzickém zdraví tolika let. Jen se to už, hlavně v civilizovaném světě skoro neděje.
Proč? Hlavním důvodem je naše strava. Jednotvárná, plná tuků, dochucovadel, konzervantů, lepku, soli a cukru. Je vám 50 let? Bolí vás záda, pálí žáha, máte vysoký krevní tlak? To je přece normální. Co byste v tomto věku chtěli? Tak je na tom každý. Ale ono to tak být nemusí. Jenže k tomu je třeba vymanit se ze zajetých kolejí, zvyků, z toho v čem jsme byli vychování a ze závislosti na běžné stravě. A věřte tomu, že jsou potraviny dobře upraveny, abychom na nich závislí byli, abychom chtěli víc a víc.

Za svůj život je člověk několikrát napaden rakovinovými buňkami. Ovšem záleží na jeho imunitním systému. Pokud je zaměstnán bojem proti potravě, kterou jsem mu právě poslali a že maso je jedním z nejvíc náročných potravin, nemá čas a ani sílu s tímto napadením bojovat. Buňky se pak snadno mohou uchytit a množit.

Malé děti většinou intuitivně ví, jakým potravinám se mají vyhýbat. Ale my je díky tomu jak jsme byli vychováni nakonec zlomíme a oni pak zlomí zase své děti. Z vlastní zkušenosti vím, že jsem jako malá odmítala maso a mléko. Maminka mě tak dlouho a vytrvale nutila, že jsem maso začala jíst. Mléko do mě dostala jen ve skryté formě. Pacholíček a tak. A tělo musí od malička bojovat s takovou potravou. Ti odolnější to nějaký čas zvládají, než dostanou nějaký druh rakoviny nebo jinou civilizační chorobu. A ti méně odolní získají v raném dětství nějakou pěknou alergii. A tak vzniká začarovaný kruh, ze kterého se sice dá utéct, ale je to nelehká cesta. Na jejím konci však čeká odměna pro tělo i mysl.

2. O tom zda je člověk všežravec skvěle vypovídá tento souhrn:
Je člověk opravdu všežravec_.pdf
(247.77 KiB) 74 krát

Zdroj: zde. Na konci koukněte na video. Tedy jestli na to máte odvahu.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8965
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.03
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 45
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Maso a živočišné bílkoviny

Nový příspěvekod veroniqc31 » 31. říjen 2016, 19:24

Keby to všetko bolo také jednoduché (na jednej strane možno je) :) v ideálnom prípade by sa človek určite bez mäsa a jeho bielkovín zaobišiel.. No ale každý sme individuálny a každého telo má svoje potreby a nedá sa všetko takto zovšeobecniť. Čo niekomu pomôže, môže druhého zabiť :)
Uživatelský avatar
veroniqc31
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 13
Registrován: 31. říjen 2016, 19:19
Zůstatek v hotovosti: 105.09
Věk: 31
Křestní jméno: Veronika
Specializace: Milovníčka parfémov a pekných vôní :)

Re: Maso a živočišné bílkoviny

Nový příspěvekod Arielll » 1. listopad 2016, 11:43

To samozřejmě ano. Netvrdím, že se všichni musí chovat podle stejného modelu. Každému vyhovuje něco jiného. Někomu vyhovuje maso jíst, někomu nejíst, někdo se cítí dobře, když kouří, někdo když pojídá jen zeleninu. Otázka je, co na to říká naše tělo. Můžeme sbírat informace, můžeme se domnívat, že děláme vše správně a i několik let nám může být skvěle. Ovšem některá těla jednoho dne řeknou dost. O něčem rozhodně vypovídá rapidně se zhoršující stav lidských schránek na této Zemi. Jak už jsem tu někde psala. Je každého věc jak se svým tělem naloží. Důsledky svého chování vždy ponese jen on sám. Fyzickou bolest za něj nikdo neprožije.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8965
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.03
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 45
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Maso a živočišné bílkoviny

Nový příspěvekod veroniqc31 » 10. listopad 2016, 19:53

ale to že sa niekto cíti dobre keď fajčí nie je totožné s tvrdením, že určitá strava je zdravá pre každého = teoreticky všeobecne možno áno, ale prakticky bez príprav, alebo šok môže skôr uškodiť. tiež zastávam názor zdravého životného štýlu, len mi niekedy vadí to vnucovanie tým čo to tak neberú
Uživatelský avatar
veroniqc31
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 13
Registrován: 31. říjen 2016, 19:19
Zůstatek v hotovosti: 105.09
Věk: 31
Křestní jméno: Veronika
Specializace: Milovníčka parfémov a pekných vôní :)


Zpět na Co nejíst a proč

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

  • Uživatelské galerie
Arielll • Jarunkabraz
Chcete zde být uvedeni?