• Uživatelské galerie V.I.P.
 Arielll
Chcete zde být uvedeni?

Bílá pšeničná mouka

Moderátoři: Arielll, Petraend

Bílá pšeničná mouka

Nový příspěvekod Arielll » 8. duben 2015, 22:02

Říkáte si, proč bych měl/a přestat jíst lepek, když nemám žádnou alergii? A jste si opravdu jistí, že žádnou nemáte? Reakce na lepek nemusí být vždy život bezprostředně ohrožující. Naopak problémy způsobené lepkem jsou plíživá a dlouhodobá záležitost. Víte že lepek zabije ve světě ročně více lidí než malárie a HIV dohromady? Ví se o tom, jen se o tom příliš nemluví – na pšenici totiž stojí světové ekonomiky. Existuje zhruba kolem padesáti nemocí, které jsou spojeny s lepkem. Odhaduje se, že zhruba 99 % lidí, kteří trpí nesnášenlivostí lepku nebo celiakií, nebylo nikdy vyšetřeno. Své občasné nebo dlouho přetrvávající obtíže považují za samozřejmost, na kterou si již za ta léta zvykli, ale jejich tělu to velmi ubírá na síle, energii, regeneraci a obranyschopnosti a rychleji stárne.

    Tak schválně jestli nějaký z těch projevů, který může znamenat varovný signál, u sebe pozorujete:
  • plynatost, nafouknuté břicho, průjem nebo zácpa
  • únava, vyčerpání, pomalé myšlení, nízká soustředěnost a okamžitá únava po snědení jídla s obsahem lepku
  • chronický autoimunitní zánět štítné žlázy, revmatoidní artritida, vředová kolitida, lupus , lupénka, sklerodermie nebo roztroušená skleróza
  • závratě nebo pocit ztráty rovnováhy
  • hormonální nerovnováha jako je PMS (premenstruační syndrom), PCOS (syndrom polycystických ovarií) nebo nevysvětlitelná neplodnost
  • migrény a časté bolesti hlavy
  • chronická únava nebo mimokloubní revmatismus
  • záněty v těle, otoky nebo bolesti kloubů na prstech, kolenou a kyčlích
  • výkyvy nálad, častá úzkost, deprese a porucha pozornosti
  • problémy horního dýchacího traktu jako například záněty dutin, alergická rýma, zalehlé uši
  • problémy spojené se špatným vstřebáváním živin – anémie (nedostatek železa a kyseliny listové), osteoporóza, nespavost
  • kožní problémy jako je akné, zánětlivé změny kůže a různé vyrážky



Jestlipak víte, co vlastně bílá mouka obsahuje, ale hlavně co neobsahuje?



  • zrno je mechanicky zbaveno vnějších nestravitelných částí (pluchy)
  • pak se oddělí vnitřní část (otruba a klíček)
  • Nakonec je zbývající část (endosperm) rozemleta na ocelových válcích podle potřeby hrubosti – tak vznikne mouka různé jemnosti hladká, polohrubá, hrubá, anebo krupice

Bílá mouka je tak koncentrát obilného proteinu.
Klasický chléb se u nás vyrábí z pšenično - žitné bílé mouky. Pečivo pouze mouky pšeničné. Různé druhy chlebů a pekárenských výrobků se liší podílem těchto obilovin, popř. způsobem přípravy.

Pšenice se pro výrobu pekárenských produktů používá právě z důvodu vlastností pšeničného proteinu (lepku). Kromě kyprosti pečiva, kterou pšeničný lepek způsobuje, dominuje používání pšenice i z důvodu její vysoké výtěžnosti, lehké skladovatelnosti a současně i ceny.


Tak fajn a teď co se s moukou děje v našem těle, když ji zbaštíme.

Lepek se totiž v našem organismu chová velmi zajímavým způsobem.
Jeho trávení probíhá nejvíce v tenkém střevě za pomoci enzymu proteinázy.
Při trávení dochází k uvolňování zonulinu, který poškozuje „cementové spoje“ střevních klků a mikroklků, na nichž probíhá vstřebávání živin. Díky této reakci dochází k vyšší permeabilitě (propustnosti) střeva a do krevního oběhu se dostávají vysokohmotnostní molekuly prolaminů (lepek). Ten díky své povaze váže (lepí) v krevním oběhu k sobě další menší molekuly – např. cholesterol a vytváří v našem krevním řečišti shluky a usazeniny, které velmi často vyústí v cévní choroby (infarkt, mozková mrtvice).

Na střevní sliznici a dalších tkáních (např. slinivka břišní, nervový systém, hematoencefalitická bariéra) se pak odehrává další zásadní účinek těchto prolaminů. Na střevní sliznici vyvolávají tyto látky odpověď v podobě sekrece enzymu transglutaminázy, na kterou náš vlastní imunitní systém odpovídá útokem. Je-li naše střevní výstelka neustále vystavována těmto druhům prolaminů, poškodí imunitní složky buňky našich sliznic, čímž dojde k poruše jejich činnosti.

To pak vyústí v chronické choroby jako je cukrovka typu I., roztroušená skleroza, celiakie, crohnova choroba, ulcerózní kolitida nebo fatálnější jako je rakovina střevní sliznice.

Dostupné statistiky tvrdí, že touto reakcí organismu trpí 3% populace. Tato část obyvatel je nositeli genů HLA-DQ2 nebo HLA-DQ8, které toto chování organismu způsobují.
Fakt je však mnohonásobně děsivější.
K diagnostice tohoto problému dochází pouze při transparentních potížích(nejvíce u osob, kterým je přímá nesnášenlivost lepku diagnostikována - celiakie). Drtivá většina lidí však nemá žádné potíže, které by je dovedli k lékaři, anebo malé problémy (špatné trávení, nadýmání, špatná struktura stolice) přehlížejí. A i v případě, že osoba s problémy lékaře navštíví, lékař nemá potřebnou erudovanost (prostě z příznaků nevyvodí potenciální příčinu) k tomu, aby tento problém diagnostikoval, popř. bývá diagnóza falešně negativní.

A pak jsou ti, kterým trpí přímou intolerancí prolaminů, tzn. že jejich tělo nemá potřebné trávicí enzymy a nebo je netvoří v dostatečném množství.
A jelikož v bílé mouce je tento protein hojně obsažen, mouku konzumujeme na kila, stává se z ní obrovská zátěž na lidský organismus s nedozírnými následky.


A teď si uvědomte, jak často vy jíte pečivo. Většina z vás denně nebo i několikrát denně. Takže tělo si od lepku vůbec neodpočine.

A aby to nebylo tak jednoduché, lepek vlastně vůbec není nepřítel (tedy jen pro osoby, kteří zatím netrpí alergií). Problém způsobuje spojení lepku se škrobem, tak jak tomu je v bílé mouce. Pokud škrob odstraníte, vznikne vám seitan což je čistý lepek, který je velice výživný a lehce stravitelný. To je cvokárna co?


No a už vás slyším. Lidstvo přeci mouku konzumuje po staletí. Tak proč najednou takový problém?
Protože zhruba před 200 lety zástupci potravinářského průmyslu zjistili, že když například u pšeničného zrna obrousí vnější obalové slupky a odstraní dokonce i klíček zrna, získají po důkladném umletí luxusní bílou mouku. Navíc z důvodu vyšších výnosů, větší jednoduchosti na pěstování, skladování (v mouce z celých zrn se nachází totiž klíček a ten způsobuje její rychlejší žluknutí), mezi sebou pšeničná zrna kříží a tím získávají mouku se kterou se z pekařského hlediska dají dělat zázraky, ovšem nic dobrého lidem nepřináší.
Takže jednak naši předkové nejedli chleba a ostatní pečivo z této vykastrované mouky, ale taky ani náhodou v tak obrovském množství jako dnes my.

Prostě se tu snažíme očůrat přírodu a ona nám to i s úroky vrací.

Když už z nějakých nepochopitelných důvodů prostě lepek nechcete přestat konzumovat, tak ho alespoň doplňte o vlákninu, která vám bude pomáhat tělo lepku zbavovat. Takže když mouky obsahující lepek, tak alespoň celozrnné.

Hlavně si dávejte pozor na popisky u pečiva. Ne každé tmavé pečivo je celozrnné. Obchodníci často matou spotřebitele vizuálním podvodem. Mouku obarvují (např. karamelem nebo praženým ječmenem či žitem). Důvod je jasný – chléb či pečivo působí jako vyrobené ze skutečně celozrnné mouky, protože je tmavší. A jelikož to spousta lidí ví, tak v prospěšnost celozrnného pečiva ztrácejí důvěru a berou ho jen jako marketingový tah, který jim má vydat víc peněz z peněženky.

Základní pravidlo, které legislativa stanovuje pro celozrnné pečivo, je jasné: musí obsahovat nejméně osmdesát procent celozrnné mouky nebo různých druhů těchto mouk. Pozor, jde o podíl z obsažené mouky, nikoli o osmdesát procent z hmotnosti výrobku, kterou z velké část tvoří také například voda.

Cokoli s menším podílem se za celozrnné pečivo považovat nedá, i kdyby to na sobě mělo nápis, který bude tvrdit něco jiného.
Jenže jak ho na pultě obchodů rozlišit? Řiďte se především strukturou pečiva a jeho celkovým vzhledem, méně už barvou. Kdybyste se pídili po přesném označení výrobku, zjistíte nejspíše, že ho ani výrobce sám za celozrnné nevydává, jenže to se u pultů v běžném supermarketu prostě nedozvíte.
Vyhledávejte spíš menší pekárny, kde na celozrnné pečivo snadněji narazíte.

Kromě pečiva mouku najdete např. v běžných těstovinách. Dále v kuskusu. Při výrobě kuskusu tradiční cestou se krupice nejprve rozprostře, případně se přidá trocha mouky, a postříká slanou vodou, tak aby nebyl příliš vlhký a utvořil hrudky. Pak se hrudky lehce dlaněmi rozdrobí asi na milimetrové kuličky. Příliš malé hrudky se vytřídí a postup se opakuje, dokud není krupice připravená. Časem se schnoucí krupice spojí a utvoří zrníčka. Nakonec se kuskus suší na slunci a pak vydrží i dlouhé skladování. Někdy se kuskus barví pomocí dýně na oranžovo (v Tunisku) nebo pomocí šafránu na žluto (v Alžírsku).
Dnes se kuskus z větší části vyrábí průmyslově jako sušený instantní produkt, který nabobtná jen v horké vodě.
No a samozřejmě také v sušenkách, krekrech, tyčinkách, jíškách atd.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8965
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.03
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 46
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Bílá pšeničná mouka

Nový příspěvekod VercaK2 » 28. leden 2016, 12:20

Dobrý den,mám také zdravotní problémy a nesmím bílou mouku a výrobky z ní a našla pěkně napsaný článek zde.
VercaK2
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: 20. listopad 2012, 15:06
Zůstatek v hotovosti: 100.04
Věk: 37
Křestní jméno: Veronika

Re: Bílá pšeničná mouka

Nový příspěvekod kvitek » 2. únor 2016, 10:10

Verčo, článek odkazuje na celý web a ne na jednotlivý článek. Jaký máš na mysli?:)
Uživatelský avatar
kvitek
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel
 
Příspěvky: 845
Obrázky: 522
Registrován: 1. červenec 2012, 08:21
Zůstatek v hotovosti: 496.23
Věk: 37
Křestní jméno: Lenka

Re: Bílá pšeničná mouka

Nový příspěvekod cinkilinki » 29. červenec 2016, 18:40

Naprosto souhlasím. CCa 10 let mám potíže s trávením. Můžu všechno, po ničem mi není špatně ani se neosypu, jen tak hodinku po každém jídle zkrátka musím navštívit WC. Dost omezující. K tomu paradoxně - přestože mě každé jídlo hned opustí - přibírám na váze. Neměla bych být jako lunt? Testy vyloučily všechny potravinové alergie. Prý to asi bude psychického původu... Tak jsem to vzala vylučovací metodou. Dva dny po vynechání lepku zmizely mé potíže. Jako bonus mi opadly otoky v obličeji, které s občas objevovaly. Začala jsem si péct bezl. chleba, ale časem jsem zjistila, že používání škrobů pro mě taky není ideální. A tak jsem to před měsícem zkusila ještě jinak. Většinu mého jídelníčku tvoří "živé" věci - ovoce a zelenina, oříšky. Ale protože maso mám ráda, cca obden si ho dám, stejně tak různé sýry. Když mám chuť na něco teplého, klidně uvařím i tu zeleninu - polévky, dušenou mrkev, celerové hranolky apod. Zkrátka jsem vynechala mouku, škroby a cukr. Výsledek? Na wc chodím jednou denně, nehoní mě několikrát denně mlsná, hlad se téměř nedostavuje a zhubla jsem 9 kg. Nejspíš mé podvyživené tělo konečně začalo dostávat vitamíny, enzymy a tuky, které potřebovalo a lebedí si. A já s ním. Katka
cinkilinki
Nováček
Nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: 29. březen 2014, 17:02
Zůstatek v hotovosti: 100.04
Věk: 42
Křestní jméno: Kateřina

Re: Bílá pšeničná mouka

Nový příspěvekod Arielll » 29. červenec 2016, 20:36

Kateřino je super, že jsi se vydala cestou úpravy jídelníčku a ne pojídání léků. Věřím, že mraky lidí, by své problémy vyřešilo tímto způsobem. Bohužel spousta zdravotních a metabolických problémů plyne ze špatného stravování, ale lidem se do změn nechce. Polykání prášků je jednodušší. :nechapu:
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8965
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.03
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 46
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Bílá pšeničná mouka

Nový příspěvekod Luďa » 15. říjen 2016, 22:55

Dobrý článek, jen myslím že se to týká obilovin všeobecně i těch celozrnných, protože i ty jsou z modifikovaných pšenic a plné lepku.
Luďa
Začátečník maturant
Začátečník maturant
 
Příspěvky: 178
Obrázky: 0
Registrován: 20. červenec 2010, 21:07
Zůstatek v hotovosti: 106.46
Bydliště: Česká Lípa
Věk: 71
Křestní jméno: Ludvíka
Specializace: máma a bába

Re: Bílá pšeničná mouka

Nový příspěvekod Arielll » 16. říjen 2016, 10:04

Luďko to určitě, ale u těch celozrnných je jednak o něco málo menší procento lepku díky vláknině z obalů zrna a jednak právě vláknina pomáhá střeva čistit od přítomného lepku.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8965
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.03
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 46
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky


Zpět na Co nejíst a proč

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

  • Uživatelské galerie
Arielll • Jarunkabraz
Chcete zde být uvedeni?