• Uživatelské galerie V.I.P.
 Arielll
Chcete zde být uvedeni?

Mléko a mléčné výrobky

Moderátoři: Arielll, Petraend

Mléko a mléčné výrobky

Nový příspěvekod Arielll » 14. květen 2015, 22:35

Teď jste asi naprosto zděšeni. Mléko? Zdravé mléko? Úžasné a prospěšné zdravé mléčné výrobky? Tvarohy, jogurty, sýry, zmrzliny, šlehačky, smetanové dezerty? Takový zdroj vápníku? Jo a navíc mi to chutná. :D

Strašení lidí nedostatkem vápníku, vznikem problémům s lámavostí kostí a problémy se zuby, patří k velice účinným prostředkům, jak lidstvo donutit ke konzumaci zcela nepotřebné ba dokonce škodlivé potraviny, která je určena naprosto jinému druhu, ale na které se dají vydělat miliardy. Vy jste nevěděli, že mléko nejí určeno lidem? Tak není. Je pro telata.
Mléko je plné růstových hormonů. Jednak těch přirozených a jednak těch přidaných lidmi. Je totiž určeno pro vyživení mláděte, které má za jeden rok vyrůst do 500 kg krávy. My ale takový rychlý růst nepotřebujeme.

Přemýšleli jste někdy jak je možné, že je v posledních letech tak obrovský nárůst rakoviny? Rakovina je nemoc abnormálního růstu. Dáte-li hormony do svého těla, když se snažíte s touto nemocí bojovat nebo když jí snažíte předcházet, je to jako byste se snažili hasit oheň benzínem. Jen to situaci zhoršuje, protože to podporuje růst.


A častý argument, že lidé od nepaměti konzumují mléko také moc neobstojí. Konzumovali, ale jaké? Rozhodně ne z velkochovů, rozhodně se neustále nepřejídali, měli mnohem víc pohybu, mléko a mléčné výrobky lidé pak konzumovali v přírodní podobě, než dnešní, některé i chemicky upravované a plné přísad.



Ano, úžasné mléčné výrobky nám neprospívají, jak se všeobecně tvrdí. Naopak jsou pro lidský organismus škodlivé.

Naprosto vás chápu, že je tomu těžké uvěřit. Pokud nám někdo celý život říká, že je něco černé (nebo bílé) a najednou by to mělo mít úplně jinou barvu, s tím se lze ze dne na den jen těžko ztotožnit a uvěřit tomu.

Ovšem nic není černobílé. Nejde o to, že když se občas napijete mléka, tak padnete mrtví k zemi. Jde o pravidelnou konzumaci pasterizovaného a a homogenizovaného mléka, a výrobků z něj.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tak si trochu vysvětlíme co všechno se s mlékem při jeho zpracování děje.

Homogenizace je mechanický proces, při kterém je plnotučné mléko šleháno tak prudce, že se přirozené zdravé shluky máselného tuku změní na mikroskopické kuličky, které jsou pak trvale rozptýleny ve vodnaté části mléka. Homogenizace je vlastně protlačování mléka malým otvorem, kde se zmenší a sjednotí velikost tukových kuliček. Velké tukové kuličky způsobují oddělování smetany od mléka a ulpívání mléka na povrchu sklenice. U homogenizovaného mléka k tomuto nedochází.
Je-li konzumováno mléko domácí, nehomogenizované, ledviny dokáží enzym xantin oxidáza, který je obsažený v kravském mléce, odfiltrovat a vyloučit z těla ven. Ale je-li mléko homogenizováno, jeho částečky jsou tak jemně rozbity, že je tento enzym absorbován do krevního oběhu, kde napadá srdce a tkáně artérií.

Tato informace pochází ze studie Dr. Kurta A. Ostera, přednosty kardiologického oddělení nemocnice v Bridgeportu, Connecticut a Dr. Esselbachera z Harvardské lékařské univerzity. Z jejich výzkumů je zřejmé, že nebezpečný xantin oxidázy přichází hlavně z mléka homogenizovaného. V létech 1971 - 1974 studoval vědec Dr. William Ellis, M. D., lékař v důchodu, ortopéd a chirurg žijící v Arlingtonu (stát Texas) 75 pacientů s angínou pectoris a arteriosklerózou. Všichni pacienti konzumovali mléko a dostávali kyselinu listovou a kyselinu askorbovou, které obě potírají působení xantin oxidázy. Výsledky byly dramatické. Většina bolestí hrudníku se snížila, příznaky se ztrácely a každému z nich se dnes daří dobře.

Pasterizace je tepelná úprava mléka, která zničí téměř všechny případné nežádoucí mikroorganismy v mléce a bohužel i ty žádoucí a prospěšné. Tepelné ošetření mléka, nebo-li pasterace je působení tepla po určitou dobu. Rozlišujeme 3 druhy tepelného ošetření:
  • Dlouhá pasterizace - ošetření nízkou teplotou 63°C po dobu 30 minut
  • Šetrná pasterizace - šetrné ošetření teplotou 72°C po dobu 15 – 30 sekund
  • Vysoká pasterizace (UHT) - ošetření vysokou teplotou 135°C po dobu 1 - 2 sekundy

Co ale pasterizace nezničí jsou antibiotika, která se v mléce z velkochovů nacházejí. „Dojivost“ krav byla především v posledních desetiletích silně zvýšena. Dnes některé druhy dojnic dokáží za jediný rok nadojit 6000 – 8000 litrů mléka. Toto vede k mnoha onemocněním u krav (zejména zánětům vemene), které jsou léčeny medikamentózně. Tzn. antibiotiky. Ty pak přecházejí do mléka společně s hnisem (je tvořen především odumřelými bílými krvinkami (leukocyty), živými a mrtvými bakteriemi, rozkládající se tkání a dalšími látkami). Pokud se kráva dostatečně rychle nezotaví, je nemilosrdně odeslána na jatka. Je to přece stroj na mléko a pokud neplní svou funkci, tak co s ní? Ještě jsem zapomněla na růstové hormony pro zvýšení výnosů a pesticidy, které jsou obsaženy v krmných směsích. I ty v mléce najdete.

Opravdovým paradoxem je, že mléko a mléčné výrobky ubírají z těla vápník. Zvláštní, že? Mléko přece pijeme, abychom měli dostatek vápníku. Jenže. Mléko organismus překyseluje. A překyselený organismus se brání. Potřebuje za každou cenu udržet správné pH aspoň v těch nejdůležitějších orgánech, a tak si bere zásadité látky, kde se dá a kde to není přímo život ohrožující. Třeba vápník si tělo „půjčuje“ z kostí a zubů – a vy se divíte, že se zhoršuje jejich kvalita. Nedaří se vám vyléčit paradontózu, zápach z úst nebo opakované záněty močových cest? Není divu, v kyselém prostředí se bakteriím způsobujícím infekce daří přímo báječně. :D
Navíc pro vstřebání vápníku z potravy nestačí jen vápník sám, ale je k němu potřeba i vitamin D (tělo si ho umí vyrobit samo pomocí slunečního záření nebo ho najdete v avokádu, banánech, kakau a obilných klíčcích) a také minerály.

Ještě stále vás to nepřesvědčilo? Stále si myslíte, že pro silné kosti je potřeba pít mléko a cpát se mléčnými produkty? Tak kam sakra ty žirafy dávají kelímky od jogurtů? :jazyk:

Tak ale kde tedy ten vápník vzít, když ne z mléka. Odpověď je velice snadná. Z rostlinné stravy. Více čtěte zde.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8965
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.03
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 46
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Mléko a mléčné výrobky

Nový příspěvekod Arielll » 14. červen 2015, 16:43

Velice zajímavé čtení o mléce najdete zde.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8965
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.03
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 46
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky


Zpět na Co nejíst a proč

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

  • Uživatelské galerie
Arielll • Jarunkabraz
Chcete zde být uvedeni?