• Uživatelské galerie V.I.P.
 Arielll
Chcete zde být uvedeni?

Semínka a ořechy

Vše čím si lze pokrm dochutit.

Moderátoři: Arielll, Petraend


Semínka a ořechy

Nový příspěvekod Petraend » 1. květen 2015, 18:12

Sezam

Sezam patří k nestarším známým pěstovaným olejninám. Vzhledem ke své výživové hodnotě se řadí mezi nejzdravější semínka. Obsahuje velké množství vápníku a dalších minerálů a také množství vitaminu B1. Patří k semínkům, která mají vysoký obsah tzv. ochranných rostlinných látek (fytosterolů), posiluje imunitu a působí proti zhoubnému bujení. Nejlépe chutná lehce opražený na pánvi.

Na trhu je sezam bílý (loupaný) a neloupaný. Podobně jako v případě jiných plodin je neloupaná varianta mnohem bohatší na živiny. Nic ale není tak jednoduché, jak to vypadá. Podle některých zdrojů neloupaný sezam obsahuje kyselinu šťavelovou, která brání vstřebávání vápníku. Neloupaný sezam obsahuje mnohem více živin než jen vápník, ale pokud vás zajímá právě příjem tohoto minerálu, jsou zřejmě obě podoby sezamu srovnatelné. Ze sezamu se připravuje např. tahini nebo gomasio.




Lněné semínko

Len - semínko a olej. Len patří mezi naše tradiční hospodářské plodiny už po celá staletí. Je výživově velmi hodnotnou potravinou. Lněný olej, resp. celé lněné semínko obsahuje také celou řadu vitaminů (je bohatý na vitamin E) a minerálů. A především je významným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Pokud konzumujete málo ryb (nebo je nechcete konzumovat vůbec), je právě lněné semínko skvělým zdrojem těchto nepostradatelných mastných kyselin.
Lněné semínko je velmi tvrdé pokud ho zkonzumujete jen tak vcelku, projde tělem a nezískáte z něj cenné látky. Nejlepší je umlít lněné semínko v mlýnku na kávu a přidávat ho do všelijakých pokrmů - do pomazánek, do těsta na chleba, do salátů, rizot a podobně. Zatímco neporušené lněné semínko vydrží velmi dlouho, po namletí rychle žlukne. Proto je dobré umlít ho vždy čerstvé.
Lněné semínko najdete na trhu jako hnědý len a zlatý len. Z nutričního hlediska se tyto dvě varianty liší jen málo. Hnědý len má chuť víc do oříškova, zlatý len je chuťově jemnější. Pokud se vám nechce len pokaždé znovu mlít, můžete zkusit Linusprout. Jde o na trhu jedinečný produkt vyráběný patentovanou technologií. Lněné semínko se při výrobě nakličuje do takové velikosti, aby uvolnilo přírodní nutriční složky, které jsou v něm ukryty. Poté se semínko suší a rozdrtí na prášek. Díky tomu, že je len naklíčený, je mnohem lépe stravitelný a obsahuje víc živin.




Dýňové semínko

Semínko obsahuje velké množství vitaminů skupiny B a zinku a pomáhá mimo jiné jako prevence proti chřipce a při problémech s prostatou. Dýňová semena jsou také dobrým zdrojem bílkovin a minerálů, zejména železa, zinku, manganu, hořčíku a draslíku. Dodávají polynenasycené mastné kyseliny (včetně omega 3 a omega 6 mastných kyselin). Je také dobré pro naši psychiku - jeden gram dýňových semen obsahuje stejné množství aminokyseliny tryptofanu jako sklenice mléka; tryptofan přispívá k tvorbě hormonu serotoninu, který je důležitý pro dobrý spánek a duševní pohodu.

Nejchutnější a nejstravitelnější jsou semínka krátce nasucho opražená na pánvi. Hodí se pak do salátů, müsli nebo jen tak jako chuťovka. Semínka také můžete na několik hodin nebo přes noc namočit a používat podobně jako ta opražená, namočená se také dobře hodí do pomazánek. Také je velice vhodné do chlebů.



Slunečnicové semínko

Slunečnicová semínka jsou výborným zdrojem vitaminu E, obsahují i vitaminy řady B a také minerály, jako je draslík, hořčík, železo, fosfor, selen, vápník a zinek. Kromě toho obsahují fytosteroly, které přispívají ke snižování hladiny krevního cholesterolu. Z výše zmíněných důvodů se slunečnicová semínka doporučují při léčbě nemocí srdce a cév.

Slunečnicová semínka mají v kuchyni tradičně všestranné použití - používají se do pečiva, kaší, salátů nákypů, rizot (nebo špaldota). Vynikající jsou lehce opražená na pánvi, ale jsou dobře stravitelná i syrová, pokud se dobře rozkousají. Slunečnicové semínko (neloupané) se dá také klíčit.



Mák

To je takový malý zázrak. Jak už je psáno zde, je mák obrovskou zásobárnou vápníku. Dále pak obsahuje hořčík, vitamín E, fosfor a železo. Velmi příznivě působí na imunitu a pomáhá předcházet zánětům.



Semínka CHIA

Semínka chia ("čia") jsou drobnými semínky šalvěje hispánské (salvia hispanica), rostoucí v některých zemích Jižní a Střední Ameriky a tuto rostlinu, pro svoji náročnost na podmínky k růstu, tedy nelze pěstovat kdekoliv, proto jsou její semínka vzácnější a nejsou příliš rozšířená. Semínka chia mají vynikající HYDROFILNÍ vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x (ve formě lehkého gelu).
Semínka chia jsou významným zdrojem proteinů (20%), kvalitních sacharidů (17%), tuků (21g), z nichž mají vysoké zastoupení rostlinné Omega-3 mastné kyseliny (13g) a v neposlední řadě obsah až 32g vlákniny. Semínka chia dále obsahují řadu antioxidantů, vápník (5x víc vápníku než v mléce). Chia obsahují dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní formě.
Semínka chia se vyznačují výbornými schopnostmi vázat na sebe vodu, tím tvoří jemný, zdravý a lehce stravitelný gel. Tento má v lidském těle významnou schopnost snižovat hladinu krevního cukru - semínka chia napomáhají prodlužovat proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se tak silný pocit hladu při následném poklesu krevního cukru (zásadní roli zde hrají konkrétní potraviny, jejich množství a glykemický index). Tato vlastnost semínek chia je důležitá především pro diabetiky, ale je velmi užitečná pro širokou veřejnost.
Řada studií semínkům chia dále připisuje pozitivní vliv při předcházení kardiovaskulárním onemocněním a to při denní konzumaci přibližně 2 - 3 lžíc semínek chia a dodržování zásad racionální stravy. Semínka chia jsou tedy významným nutričním pomocníkem také pro osoby vyznávající zdravý a aktivní životní styl, sportovce, dále jsou vhodným doplňkem pro vegetariány, vegany, osoby na dietním režimu (sytíci vlastnosti vlákniny a gelu ze semínek chia) i pro malé děti (gel se snadno konzumuje v kaších apod. a nemají žádnou pachuť). Dále jsou vhodnou součástí jídelníčku osob s onemocněním srdce, krevního oběhu nebo zvýšeným LDL cholesterolem atd. Obecně jsou chia vhodná i pro podporu zdraví jako takového.

Srovnání obsahu živin semínek chia s některými potravinami:
2x více proteinů než ve většině ostatních semínek a zrn
5x více vápníku než v mléce, plus obsah boronu, což je stopový prvek podporující transport vápníku do kostí (viz Boron)
2x více draslíku než v banánech
3x vyšší síla antioxidantů než v borůvkách
3x víc železa než ve špenátu
9x víc rostlinných Omega 3 než sója, dvojnásobek Omega 3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% víc Omega 3 než v lněném semínku

Konzumují se jako přísada do nejrůznějších jídel či nápojů. Semínka chia nejsou tvrdá na skus jako lněná (není nutné je používat mletá - při styku s tekutinou/jogurtem.../žaludečními šťávami na sebe váží tekutiny, zželírují a nejsou tvrdá), neovlivňují chuť pokrmů (nemají pachuť), a tím se stávají velmi variabilní součástí široké řady pokrmů a nápojů. Při přípravě pečiva (ideální na chléb, sušenky apod.) zjemňují konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost.


Kakaové boby

Kakaové boby jsou nabité antioxidanty, vitamíny a minerály. Plody kakaovníku (Theobroma cacao) se botanicky řadí k ořechům a chutnají jako hořká čokoláda. Nepražené představují výborný prostředek, jak dodat tělu energii, dobrou náladu, jasnou mysl a podpořit zdravý životní styl. Mnoho lidí považuje čokoládu za "hříšné potěšení". Pověsti o tom, že je čokoláda nezdravá potravina, by se ale měly přičíst především nešetrnému zpracování kakaa ve velkých potravinářských společnostech, které surovinu rafinují a přidávají k ní velké množství zejména bílého cukru, sušeného mléka, různých ochucovadel a ztužených tuků. Ovšem čokoláda, která je vyrobena z nepražených kakaový bobů v jejich nefalšované podobě, je bohatá na výživné látky a je zdraví prospěšná.

Lze je konzumovat buď samotné nebo namočené například v medu, je možné je také mixovat do koktejlů a různých dezertů, popřípadě smíchat s kustovnicí čínskou a rozinkami.


Karob

Karob je zdravější alternativa kakaa. Získává se z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua, která roste ve Středomoří. Známá je spíš pod názvem svatojánský chléb.
Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.
Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.
Kakao lze při přípravě čokolády snadno nahradit právě karobem a to v poměru jedna ku jedné. Chutí se od sebe vůbec neliší a dokonce v pečivu nebo cukroví není záměna vůbec poznat. Dokonce i karobová čokoláda, sušenky, tyčinky a pomazánky nejsou od pravých čokoládových k rozeznání, ale jsou zdravější a lépe stravitelné, neboť karob má protiprůjmové účinky, příznivý vliv na trávení a vylučování a na snižování hladiny cholesterolu v krvi.



Konopné semínko - loupané

Obsahuje esenciální aminokyseliny omega 3 a 6 v ideálním poměru vhodném pro lidský organismus. Je cenné svým obsahem vlákniny a je dobrým zdrojem vápníku a železa, fosforu, hořčíku, zinku, mědi a manganu. Konopná semínka představují jednu z nejvýživnějších potravin a jsou ideálním zdrojem energie.
Průmyslové konopné semeno neobsahuje THC (tetrahydrocannabinol, což je psychoaktivní látka nalézající se v hašiši a marihuaně) v množstvích, která by vyvolávala intoxikaci. Neobsahuje gluten a je tak vhodné i pro celiaky.
1 lžíce konopných semen dodá dospělému člověku minimální denní dávku všech potřebných živin. U dětí i dospělých doporučujeme konzumovat 1-2 polévkové lžíce konopných semínek denně.
Ideální je užívat konopné semínko ráno nalačno a poté kdykoliv během dne. Loupané konopné semínko je vhodné nejen k přímé spotřebě, ale také jako přísada do cereálních směsí, salátů, pečiva, jogurtů, kaší, omáček a těstovin. Vyzkoušet můžete také konopné mléko nebo osvěžující koktejly (ovoce + konopné semínko).


Mandle

Mandle jsou nejvíce pěstované ořechy na světě. Obsahují velké množství minerálů (hlavně fosforu, hořčíku a vápníku), stopových prvků a jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Mají také velmi vysoký obsah vitaminu E a patří k ořechům s nejvyšším obsahem antioxidantů. Jsou velmi dobře stravitelné a vhodné i pro děti, např. ve formě mléka.

Skutečnou pochoutkou je mandlový krém. Je vyrobený výhradně z loupaných mandlí a výborně chutná namazaný na křupavé bagetě nebo jím zkuste potřít čerstvě usmažené palačinky a uvidíte, jak si pochutnáte.

Anebo vyzkoušejte zmíněné mandlové mléko. Poslouží dobře těm, kteří nemohou přijímat kravské mléko a mají problém např. i se sójovými výrobky, nebo může prostě být příjemným zpestřením hlavně při přípravě sladkých pokrmů. Zkuste ho použít do pudingů, těsta na palačinky nebo jej smíchejte s ovocem a připravte si lahodný ovocný shake.



Lískové ořechy

Lískové ořechy obsahují mnoho kvalitních živin, podobně jako jiné ořechy a semínka i ony jsou zdrojem kvalitních tuků. Patří k nejsladším oříškům vůbec. Nejlépe stravitelné budou tehdy, když si je předem namočíte, potom nastrouháte nebo namelete a takto použijete do pokrmů.

I z lískových oříšků se vyrábí nápoj, který se hodí např. k přípravě müsli, různých kaší a dalších sladkých pokrmů. Krém z lískových ořechů a pražených mandlí je lahodnou pomazánkou, která nejlépe chutná namazaná na plátku pečiva nebo na křupavém chlebíčku. Protože lískové oříšky výborně chutnají v kombinaci s čokoládou nebo karobem, používají se právě v této kombinaci v Carobelle, kterou si můžete koupit ve formě pomazánky podobné nutelle (pozor, dětem nebezpečně hodně chutná!) nebo čokolády.



Arašídy

Arašídy jsou poněkud problematickým oříškem. Bohužel se v nich velice často vyskytují plísně. Jsou to tzv. alfatoxiny. Jsou toxické a patří mezi nejsilnější známé karcinogeny. Ty se však nevyskytují jen v arašídech s nimiž jsou hlavně spojovány. Jsou také v kukuřici, rýži, pšenici, sojových bobech, slunečnici, chilli papričkách, černém pepři, koriandru, kurkumě, zázvoru, mandlích, vlašských ořeších, pistáciích a kokosu.
Nejvyšší koncentrace jsou v kukuřici a pšenici určených pro výrobu krmných směsí pro jateční zvířata (skot, prasata a drůbež). A z nich jdou pak všechny karcinogeny do konzumentů masa. Takže něco málo nasbíráme z oříšků u vína, něco z obilovin při snídaních, další část pojmeme z okořeněného masa a pravidelná denní dávka rakovinotvorných látek je v nás. A jednou to náš imunitní systém přestane zvládat.
Takže arašídy ano, ale jen kvalitní a prověřené. Stejně tak arašídové pomazánky.



Kešu

Mají sladkou a jemnou chuť. Mají velmi vysoký obsah hořčíku. Vyšší mají jen slunečnicová semínka. Také jsou bohaté na vitamíny B1 a B2. Hodí se do různých salátů, rizot, ovesných kaší a na sladké pečení.
Můžete si z nich vyrobit také skvěle chutnající pomazánku - kešu nasucho opražte, spolu s libovolným druhem za studena lisovaného oleje vložte do mixeru a umixujte. Tuto pastu můžete dál ochutit např. karobem nebo javorovým sirupem.



Para ořechy

Vynikající ořechy pocházející většinou z vysokých divokých stromů v povodí Amazonky. Jsou velmi tučné. Obsahují 65 - 70% tuku. Také mají vysoký podíl vitamínu B1. Mají sladkou chuť a jsou dobré syrové i pražené.



Piniové oříšky

Jde vlastně o jedlá semínka borovice pinie. Jejich nejznámější použití je ve formě bazalkového pesta. V syrovém stavu mají piniové oříšky jemnou strukturu a nasládlou máslovou chuť. Můžete je ale také zkusit lehce opražit - zvýrazní se jejich chuť a budou jemně křupavé. Piniové oříšky snadno žluknou, skladujte je proto v lednici v uzavřené nádobě. Většinou se používají k dekoraci pečiva či jako koření do exkluzivních jídel.

Ovšem pozor na syndrom piniového oříšku. Jedná se o reakci na některé oříšky z oblasti Asie. Po požití takových oříšků dojde k dočasné někdy i několikadenní ztrátě chuti. Vše jídlo pak chutná hořce. Není přesně známo proč se tak děje, možná za to můžou obsažené silice.
Každopádně se ke konzumaci spíše doporučují oříšky ze Středomoří.



Vlašské ořechy

I vlašské ořechy jsou koncentrovaným zdrojem živin především pak mastných kyselin (tuků) a to hlavně kyseliny linolové, což je esenciální mastná kyselina, kterou si tělo neumí vytvořit. Snižuje hladinu cholesterolu a stará se o vytváření nervových tkání a potřebného množství protilátek.
Dále obsahují velké množství vitaminu B6 zvaného pyridoxin. Ten pomáhá správnému fungování mozku a tvorbě červených krvinek.
Také mají hodně fosforu, draslíku, železa, zinku, manganu a hořčíku.

Hodí se pro použití na sladko i na slano. Skvělé jsou v kombinaci se sýry. Např. směs listových salátů, grilovaný kozí sýr s brusinkami a vše posypat vlašskými ořechy nebo ráno do ovesné kaše.



Pistácie

Už přibližně 1 700 roků před Kristem se, podle slov patriarchy Jákoba, který žil v Palestině, pistácie společně s medem a mandlemi považovaly za "jeden z nejlepších plodů země". Od té doby se rozšířily do Středomoří a nedávno i do Severní Ameriky.

Vysokým obsahem železa (6,8 mg/100 gramů) se pistáciové oříšky vyrovnají čočce a někdy ji i předstihují. Obsahují cenné stopové prvky, jako např. měď, která podle posledních výzkumů usnadňuje vstřebávání železa.

Kombinace železo - měď svým protianemickým účinkem převyšuje všechny farmaceutické přípravky založené čistě na bázi železa, což se může ještě znásobit, když se pistácie konzumují společně s ovocem či zeleninou bohatými na vitamín C, neboť tento vitamín zvyšuje absorpci železa ve střevě.



Makadamové ořechy

Jsou to asi nejchutnější ořechy. Vypadají jako větší lískové ořechy a mají vysoký podíl velice kvalitního oleje, který se často používá v luxusní kosmetice. Tyto ořechy jsou dost drahé, ale opravdu stojí za to si je jednou za čas dopřát.

Jejich skořápka je velice tvrdá. V domácích podmínkách bez poškození ořechu téměř nerozlousknutelná. Proto se prodávají již vyloupané speciálními stoji, u kterých je 70% výtěžnost nepoškozených oříšků.



Pekanové ořechy

Tyto ořechy s máslovou a jemnou hořkosladkou chutí jsou výborné hlavně opražené. Dobře se hodí pro přípravu různých sušenek a koláčů (vyzkoušejte například v Americe populární pekanový koláč), jsou dobré také do salátů, rizot a nádivek.




Zdroj pistácie
Zdroj
Zdroj chia
Zdroj dýňové semínko, slunečnicové semínko, mandle, lískové ořechy, ostatní ořechy, pekanové ořechy
Zdroj kakaové boby
Zdroj karob a karob
Zdroj konopné semínko
Uživatelský avatar
Petraend
Globální moderátor
Globální moderátor
Zabydlený(á)
Zabydlený(á)
 
Příspěvky: 4896
Obrázky: 1043
Registrován: 11. leden 2010, 18:55
Zůstatek v hotovosti: 8419.85
Bydliště: Praha - východ
Věk: 37
Křestní jméno: Petra
Specializace: Baví mě vše kolem dortů

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod sobotkova25 » 15. září 2015, 09:17

Ořechy,semínka to je moje :tleskam:
Uživatelský avatar
sobotkova25
Pečený(á)-vařený(á)
Pečený(á)-vařený(á)
 
Příspěvky: 14421
Obrázky: 1603
Registrován: 27. duben 2010, 14:18
Zůstatek v hotovosti: 1237.06
V bance: 722.37
Bydliště: Žďár nad Sázavou
Věk: 64
Křestní jméno: Milena
Specializace: začátečník samouk

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod Mercedes » 15. září 2015, 11:49

U mne jasně vítězí mák, ten můžu vždycky. jinak oblíbené mlsání jsou slunečnicová a dýňová semínka, ty si doma pražím sám.
Dort - taková blbost a kolik to muselo dát práce...
Uživatelský avatar
Mercedes
Globální moderátor
Globální moderátor
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 2412
Obrázky: 86
Registrován: 3. červen 2013, 10:51
Zůstatek v hotovosti: 4457.15
Věk: 44
Křestní jméno: Petr
Specializace: ...a tak si patlám a patlám...

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod Arielll » 15. září 2015, 12:26

Jsou skvělá a dají se použít do slaných i sladkých jídel. :souhlas:

Mák mi nikdy nechutnal, ale je fakt že nikdy nebyl jinak než na nudlích nebo v buchtách. Asi mu dám ještě šanci, protože je to opravdu výživová bomba.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8963
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.01
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 45
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod Petraend » 15. září 2015, 13:23

Nedávno jsem dělala cuketovou buchtu s mákem, bylo to výborné a já jsem to zapomněla vyfotit, ale postup mám :-)
Uživatelský avatar
Petraend
Globální moderátor
Globální moderátor
Zabydlený(á)
Zabydlený(á)
 
Příspěvky: 4896
Obrázky: 1043
Registrován: 11. leden 2010, 18:55
Zůstatek v hotovosti: 8419.85
Bydliště: Praha - východ
Věk: 37
Křestní jméno: Petra
Specializace: Baví mě vše kolem dortů

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod Mercedes » 15. září 2015, 13:49

Makové bábovce nikdy neodolám.
Slunečnicová a dýňová semínka chroupu pražená jen tak, třeba u počítače když něco dělám, tak uďobávám, uďobávám, až najednou šmátrám v prázdné misce...
Lepší než chipsy, nebo popcorn.
Dort - taková blbost a kolik to muselo dát práce...
Uživatelský avatar
Mercedes
Globální moderátor
Globální moderátor
Stálice
Stálice
 
Příspěvky: 2412
Obrázky: 86
Registrován: 3. červen 2013, 10:51
Zůstatek v hotovosti: 4457.15
Věk: 44
Křestní jméno: Petr
Specializace: ...a tak si patlám a patlám...

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod kvitek » 16. září 2015, 10:32

Já miluji mák. Stačí mi bez buchty, nebo nudlí. Sladím medem a naředím trochou mléka. Nebo třeba do pohankových vloček. Je dobré vědět, že se ho zas tak nemusím bát, blbější už nebudu :-).

Tady jsem našla článek ohledně kokosového oleje.. pořád jsem přemýšlela nad tím, proč se píše o kokosu tak pozitivně, když obsahuje nasycené mastné kyseliny. Tady z toho článku jsem to asi konečně pochopila. A předpokládám, že když se píše o oleji, že to platí i pro kokos jako takový. Nebo ne? Bude tu téma i tuky? :thanks:

"Zhoršuje kokosový olej cholesterol, pokud obsahuje téměř výlučně nasycené mastné kyseliny? Ne, spíše opačně, příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu.
Příznivý vliv kokosového na metabolismus cholesterolu je dán rozdílnými strukturálními vlastnostmi nasycených tuků.
Zatímco margaríny obsahují až 50% škodlivých trans-forem nasycených tuků, kokosový olej trans-tuky neobsahuje. Negativní působení nasycených tuků zapříčiňují právě jejich nepřirozené trans-formy.
Nasycené mastné kyseliny kokosového oleje mají také odlišnou délku řetězce, jsou kratší než například nasycené tuky vepřového sádla nebo margarínů, které mají dlouhý řetězec. Uvedené odlišné strukturní vlastnosti nasycených tuků kokosového oleje přispívají k příznivým zdravotním účinkům.
Navzdory obsahu nasycených tuků se tedy není třeba obávat konzumace kokosového oleje. I když nepatrně zvyšuje celkový cholesterol, konzumace kokosového oleje zvyšuje právě HDL "dobrý" cholesterol. Zároveň mírně snižuje rizikový, VLDL, nebo "špatný" cholesterol. Tím přispívá k ochraně cév a pomáhá předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Obyvatelé tropických ostrovů konzumující výraznou převahu nasycených tuků pocházejících z kokosového oleje patří k státům z nejnižším výskytem kardiovaskulárních onemocnění na světě."


Zdroj tady Kokosový olej
Uživatelský avatar
kvitek
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel
 
Příspěvky: 845
Obrázky: 522
Registrován: 1. červenec 2012, 08:21
Zůstatek v hotovosti: 496.23
Věk: 36
Křestní jméno: Lenka

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod Arielll » 16. září 2015, 11:56

Lenko téma tuků tu určitě bude a postupně spousta dalších. Kokosového oleje není třeba se bát. Naopak. Ovšem vždy by měl být nerafinovaný. Ten byl během výroby vystaven vysokým teplotám a tím je jeho výživová hodnota o hodně nižší. Navíc je takový bez chuti a zápachu. Ovšem samozřejmě se nekazí, což je obrovská výhoda pro potravinářský průmysl.

Naopak ten panenský za studena lisovaný obsahuje spoustu cenných živin. Má specifickou chuť, vůni a je třeba ho uchovávat v temnu.

Navíc je kokosový ořech, mléko z něj a tudíž i tuk základní potravinovou surovinou mnohých národů, které vůbec nebojují s civilizačními chorobami typu kardiovaskulární onemocnění a rakovina.

A jak bylo psáno v tebou uvedeném článku, má tento olej středně dlouhý řetězec nasycených mastných kyselin, který se dostává přímo do jater, kde jsou tyto tuky ihned rozkládány na energii, namísto těch např. živočišných, které se nám ukládají jako tuková zásoba na horší časy.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8963
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.01
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 45
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod kvitek » 16. září 2015, 13:01

Děkuji Marcelko. Kokosový olej doma mám, zatím se s ním plácám zevně, ale chuť má krásně voňavou.

Jinak kokosové mléko z čerstvého mladého kokosu je úžasné. Jen ta cena za mladý (zelený) kokos kolem 100Kč je méně příznivá. Moje polovička ho musela mít, když se dočtl jak moc je zdravý, plný minerálů atd. Jednou jsem ho koupila v plechovce, myslím tu bílou vodu, co je v kokosu a to s tím nemělo nic společného.

Stejně tak se bojím kokosového mléka, teď už myslím to bílé husté (rozmixovaný kokos jako takový), nebo krém z plechovky. Každý píše něco jiného, tak nevím, jestli je zpracovaný tak či onak.

A stejně tak plavu v tucích.. jediný, který je na 100% špatně je ztužený palmový tuk (určitě by mohl mít i zdravou podobou, ale ta se u nás nevyskytuje) a ten je téměř ve všem. I ve výrobcích ze zdravé výživy, třeba kukuřičné kuličky s karobovou polevou.. prostě vydělávat chce každý :/.

Jinak děkuji za tato témata!
Uživatelský avatar
kvitek
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel
 
Příspěvky: 845
Obrázky: 522
Registrován: 1. červenec 2012, 08:21
Zůstatek v hotovosti: 496.23
Věk: 36
Křestní jméno: Lenka

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod Arielll » 17. září 2015, 09:35

Leni také se stále učím. Těch informací je tolik.
Jsem moc ráda, že tato sekce přináší užitek.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8963
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.01
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 45
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod Petraend » 17. září 2015, 12:29

Palmopvý tuk snad není ani tak škodlivý, jako jsou šokující dopady na jeho výrobu. Ale popravdě jsem po tom moc podrobně nepátrala.
Uživatelský avatar
Petraend
Globální moderátor
Globální moderátor
Zabydlený(á)
Zabydlený(á)
 
Příspěvky: 4896
Obrázky: 1043
Registrován: 11. leden 2010, 18:55
Zůstatek v hotovosti: 8419.85
Bydliště: Praha - východ
Věk: 37
Křestní jméno: Petra
Specializace: Baví mě vše kolem dortů

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod Petraend » 17. září 2015, 12:33

Marcel možná založ nové téma s oleji at to tu u semínek nehlítme ;).

Tady je zajímavý článek o palmovém oleji.
Uživatelský avatar
Petraend
Globální moderátor
Globální moderátor
Zabydlený(á)
Zabydlený(á)
 
Příspěvky: 4896
Obrázky: 1043
Registrován: 11. leden 2010, 18:55
Zůstatek v hotovosti: 8419.85
Bydliště: Praha - východ
Věk: 37
Křestní jméno: Petra
Specializace: Baví mě vše kolem dortů

Re: Semínka a ořechy

Nový příspěvekod Arielll » 17. září 2015, 13:43

Určitě založím. Je to v pořadí. :D Co tu bude mimo téma tam pak přesuneme.
Uživatelský avatar
Arielll
Administrátor
Administrátor
Zdomácnělý(á)
Zdomácnělý(á)
 
Příspěvky: 8963
Obrázky: 2483
Registrován: 14. únor 2009, 22:48
Zůstatek v hotovosti: 7342.01
V bance: 8053.37
Bydliště: Praha
Věk: 45
Křestní jméno: Marcela
Specializace: figurky


Zpět na Koření, sůl, dochucovadla, ořechy a semínka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

  • Uživatelské galerie
Arielll • Jarunkabraz
Chcete zde být uvedeni?